vrijdag

Vlierbessensap

Vlierbessensap




Benodigdheden voor 2 liter vlierbessensiroop:
• 1 kilo rijpe vlierbessen
• 350 gram suiker
• 1,5 liter water
• 3 theelepels citroenzuur
• Grote pan
• Schone glazen flessen of potten om de sap in te doen
• Bekers


Wat te doen?:
Was de vlierbessen, verwijder de groene besjes en doe ze in een niet-metalen kom (dit i.v.m. het citroenzuur dat wordt toegevoegd). Pureer ze vervolgens goed fijn met de pureestamper. Voeg nu 1 liter water toe en het citroenzuur. Roer dit goed door en zet het vervolgens voor 24 uur afgedekt weg op een koele plek. Na deze 24 uur kan het vlierbessenmengsel in een pan (geen koper of aluminium) en voegt u nog een halve liter water toe. Breng het geheel aan de kook. Zeef de siroop, voeg het suiker toe en breng het weer aan de kook. Roer de limonade af en toe en schep het schuim er af. De siroop is nu klaar, vul gesteriliseerde flessen of potten helemaal tot aan de rand en sluit ze goed af. Laat de flessen en potten op zijn kop afkoelen en bewaar ze vervolgens op een koele plaats.
Bij het serveren van de siroop als limonade vul je een glas met ongeveer 1 deel siroop en 4 delen water. Van 1 liter vlierbessensiroop kunnen zo´n 25 glazen limonade gemaakt worden.


Presentatie:
Zet de bekers op een stevig dienblad (of meerdere bladen), zodat de traktatie niet zomaar omvalt. Het dienblad kunt u versieren met slingers, parapluutjes etc. Zorg er wel voor dat het dienblad nog goed vast te houden is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten